Horváth Péter

Független képviselőjelölt.

Program

2010.08.27. 14:23 horvathpeter

 

 

Kampánydal

 

 

                               

Városunkban az elmúlt 20 évben csak a pártok jelöltjei kerültek be az önkormányzatba. Az utóbbi 8 évben pedig szinte egyszínű „bal” utána pedig „jobb”- oldali koalíció irányította a várost. Voltak olyanok, akik csak a nyertes „pártlogó” miatt kerülhettek be a képviselőtestületbe. Sokszor a „pártlogika” vezette a döntéshozókat, és a „párthűség” számított leginkább a város közintézményeiben dolgozóknál. Az utóbbi időszak történései bebizonyították, hogy ez a helyi „pártokráciára” alapozott rendszer csődöt mondott. Ezért döntöttem úgy, hogy FÜGGETLEN JELÖLTKÉNT elindulok az őszi önkormányzati választáson.  Programom alappillére: A HELYI KÖZÖSSÉG ÉRDEKEIT ÉRVÉNYESÍTŐ, A JÓZAN ÉSZRE ALAPOZOTT KÉPVISELŐI MUNKA!

 

Magamról: 15 éve élek Füzesabonyban, 1994 óta a Városi Televízió szerkesztőjeként dolgozom, házigazdája vagyok a  „VTV konyhája” című műsornak. Feleségem Kun Andrea a Teleki Blanka Általános Iskola okleveles fejlesztő pedagógusa. Luca lányom és Milán fiam a Széchenyi Általános Iskola tanulója. Szűkebb családunkhoz tartozik még Mojsza kutyánk, három tengerimalac és kettő törpehörcsög.

 

Megválasztásom esetén az alábbi célok megvalósításáért fogok dolgozni:

1.      Kötvény

Füzesabony Város Önkormányzata 2008 június 18.-án 1000.000.000 Ft svájci frank alapú kötvényt bocsátott ki. A KÖTVÉNY hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, lényegében egy HITEL FORMA. Kivetítve ezt az összeget a város 8166 fős lakosságára, ez fejenként-a csecsemőktől az aggastyánokig-  122.460 Ft-os adósságot jelent ! A KÖTVÉNY A VÁROS LEGFONTOSABB KÖZÜGYE! Ezért az új Önkormányzatnak első feladataként  FÜGGETLEN PÉNZÜGYI SZERV ÁLTAL ÁT KELL VIZSGÁLTATNI A KÖTVÉNY ÜGYÉT! MAJD ENNEK ISMERETÉBEN A LEGSZÉLESEBB NYILVÁNOSSÁG BEVONÁSÁVAL KELL DÖNTENIE A KÖTVÉNY SORSÁRÓL!

 

2.      Meg kell állítani a diákok elvándorlását a helyi iskolákból az oktató – nevelő munka megerősítésével.

2005 óta szinte folyamatos átszervezés alatt áll a helyi közoktatás. Intézmény összevonások, „áttanító” pedagógusok, órarend összeállítási botrányok jellemezték ezeket az éveket. Szétesőben a tantestületek, már az általános iskolában jelen van a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a tanulók közötti erőszak. Ezeknek a folyamatoknak az egyenes következménye, hogy a szülők tízes nagyságrendben íratják be gyermekeiket valamelyik egri iskolába. Ha pedig a szülő is ingázik, a család beköltözik a megyeszékhelyre. A fiatalok elvándorlása a város jövőjét kockáztatja. Ezért tartom legégetőbb feladatnak ennek a folyamatnak a megállítását. Hogy miként? Vissza kell térni a több évtizedes múltra visszatekintő hagyományos oktatási rendszerre, amely a város területi adottságait figyelembe véve alakult ki. Vissza kell állítani az óvodák és iskolák önállóságát a város mindkét részén! Felelős vezetőket kell kinevezni az intézmények élére. Meg kell erősíteni a tantestületeket és központi feladatként kell kitűzni a nevelői, pedagógiai tevékenységet. AZ OKTATÁSBAN  LEGYEN ÚJRA MINDEN A RÉGI!

 

3.      A panellakások felújítási pályázatainak támogatása.

 

10 évig éltem panellakásban az Egyetértés úton. Jól tudom, hogy ezekre a 70-es években épült társasházakra mennyire ráférne a felújítás. Több helyen is ázik a tető, a nyílászáróknál beszivárog az eső, megy tönkre a szigetelés. Felújítani az egész épületet azonban az ott lakók CSAK ÖNERŐBŐL nem tudják. Hazánkban több éve zajlik az ún. Panel program, amelyben ezeknek a házaknak a korszerűsítésére lehet pályázni. A programban az állam, az önkormányzat és a lakóközösség közös erőből finanszírozza a beruházást. Füzesabonyban csupán egy társasház tudott részt venni sikerrel ebben a programban. Nem kis részben az önkormányzat ciklusokon átívelő felemás hozzáállása miatt. Persze joggal teszik fel sokan a kérdést, hogy miért adjon a város pénzt magánlakások korszerűsítésére? Azért mert, saját erőből a külső falakat vagy a tetőt egy-egy tulajdonos nem tudja megjavítani. Csak az egész társasház összefogásával lehet egy ilyen munkát elvégezni. Hiába takarékoskodik azonban évek óta egy-egy lakóközösség, a felújításhoz az így összegyűlt pénz kevés. A pályázaton való részvételhez viszont elég. A másik érv az önkormányzati segítségre várospolitikai. Ugyanis az értéküket vesztő lepusztuló házakból menekül, aki tud. Elköltöznek a fiatalok, maradnak az öregek és jönnek az olyan új „lakók” akik az olcsó lakásokba költöznek. Ez történt Miskolcon az Avas lakótelepen. A kérdés az, hogy akar-e az önkormányzat lumpen telepet a város szívében? Ha nem TÁMOGATNI KELL EZEKNEK A TÁRSASHÁZAKNAK A FELÚJÍTÁSÁT!

 

4.      A helyi adók 1%-ból Városi Civil Alap létrehozása . A helyi civil szervezetek támogatására.

 

Egy település lakossága többek között a helyben működő civil szervezetek által formálódik KÖZÖSSÉGÉ. Ezen szervezetek tagjai többet,jobbat akarnak és céljaikért tesznek is. Városunkban az utóbbi években megpezsdült a civil élet. Sokféle cél érdekében működnek különböző alapítványok és egyesületek. Tevékenységükhöz pályázati úton vagy a jótékonysági rendezvények bevételeiből jutottak pénzhez. Ezeket a működési forrásokat bővítené a VÁROSI CIVIL ALAP létrehozása, amibe a helyi adókból befolyó összeg 1%-át fordítaná az önkormányzat. Ez évente körülbelül 3 millió forint. A pályázati formában történő támogatásokról köztiszteletben álló személyekből álló kuratórium döntene. Az Alap kiemelten segítené a közcélú tevékenységet végző szervezetek – polgárőrség, önkéntes tűzoltók- munkáját.

 

5.      A helyi Piac megerősítése. Az őstermelők és kisvállalkozások ingyen árulhassanak a piactéren.

 

A helyi társadalom számára PIACTÉR  sokkal több mint az árusok kirakodó vására. Nemcsak az áruk hanem a helyi hírek és pletykák is itt cserélnek gazdát. A piac gazdaságilag kulcsfontosságú a városban működő kisvállalkozások és őstermelők számára. Az agyon vegyszerezett és tartósítókkal kezelt élelmiszerek korában valódi kincsnek számítnak a helyben termelt és termesztett áruk és a megbízható kiskereskedők. ÚJBÓL FEL KELL VIRÁGOZTATNI A PIACOT! A helyi piacozó vállalkozások mentesüljenek a bérleti díj megfizetése alól.  Az áthaladó forgalmat pedig ne szabályozza közlekedési táblaerdő. A piacközt - csak szombat délelőtt!- ideiglenesen le kell zárni a járművek előtt. Minden a piaccal kapcsolatos döntés előtt történjen megbeszélés az itt működő vállalkozásokkal.

 

6.      Méhnyakrák HPV elleni oltás a 13-15 éves korosztályhoz tartozó lányoknak.

 

A nőket fenyegető második leggyakoribb rosszindulatú daganat, a méhnyakrák kialakulása az esetek kilencven százalékában összefügg a HPV-vel, azaz a humán papilloma vírussal.

Maga a HPV-fertőzés jelenleg még nem gyógyítható, de a szervezet kellő immunválasz esetén le tudja győzni a kórokozót. Az igazi megoldás a megelőzés: a HPV elleni oltás alkalmazása. A klinikai vizsgálatok során az oltás az adott HPV-típusokkal korábban még nem fertőzött nőkben százszázalékos hatékonysággal megakadályozta a HPV-vel összefüggő méhnyakrák kialakulását. A HPV vakcina három oltásból álló sorozat,aminek beadása a nemi élet megkezdése előtt nyújt biztos védelmet a nőknek.  A sorozat  ára  90 000 Ft, orvossal kell felíratni. Célom, hogy az önkormányzat támogassa a serdülő - a 13-15 éves korosztályhoz tartozó - lányok HPV oltását! Az első oltást - 30 000 Ft - önerőből felvállaló családok számára a város térítésmentesen biztosítsa a második és harmadik oltást!

VÉDJÜK MEG LÁNYAINKAT A GYILKOS KÓRTÓL!

 

7.      Vének Tanácsa. Köztiszteletben álló idősek is kerüljenek  be az önkormányzat bizottságaiba.

 

2002 – 2006 - ig külső tagja voltam az önkormányzat Művelődési és Oktatási Bizottságának. E testületben volt szerencsém együtt dolgozni Guti Zoli bácsival, a Nyugdíjas Egyesület alapító elnökével. BÖLCSESSÉGE, ÉLETTAPASZTALATBÓL SZÁRMAZÓ JÓZAN GONDOLKODÁSA  példaadó volt számomra. Ezért is tartom fontosnak, hogy ne csak a pártok holdudvarába tartozó személyek kerüljenek be a képviselő testület bizottságaiba, hanem olyan köztiszteletben álló idősek is, akik sok  évtizedes tapasztalatukkal segíthetik az önkormányzat munkáját és a város sikeres működését!

 

8.        Zöld utcákat! Fásítási program beindítása.

 

Városunkban még NEM VOLT ÁTFOGÓ FÁSÍTÁSI PROGRAM. Az emberek, ha önkormányzati vagyonról van szó, általában az aszfaltba, betonba öntött utakra, az épületekre gondolnak. Pedig ezek birtoklása,élvezete lehetetlenné válna, ha nem áll rendelkezésre az emberi lét alapvető feltétele,az oxigén, illetve az a növény - elsősorban a fák –, amelyek ezt biztosítják. Senki sem gondol arra, hogy mekkora érték is az, s ezeknek létünket, fennmaradásunkat,életünket köszönhetjük. Szeretném bevezetni a köztudatba, az önkormányzati gondolkodásba, hogy a fáknak is van értéke. A fák ültetése, ápolása, pótlása önkormányzati feladat!

 

9.      Avarégetés helyett komposztálást! A zöld újrahasznosítási tevékenység támogatása.

 MINDEN ŐSSZEL FÜSTBEN FULDOKLIK A VÁROS! A kerti hulladékokat égetők és a füst miatt bosszankodók  érdekellentéte ősszel rendre problémát okoz. Erre jelentene megoldást a családi komposztálás ösztönzés:

- pályázati támogatásból vásárolandó komposztálóláda kiosztása és együttműködési megállapodás a programban résztvevő családok és az önkormányzata között.

 - környezettudatos szemlélet formálása

- "tüzelési napok", idõszakok kijelölése.

A városi szintű komposztálással elmaradhatnak az őszi kerti hulladékok égetése okozta, nagyon kellemetlen füstfelhők. A végeredményként nyert komposzt pedig kiváló talajjavító a házi kertekben.

 

10.    Széles sávot a fiataloknak! Szabad internet hozzáférés a Városi Közparkban.

 

Az internet széleskörű használata hozzátartozik a mai tizen- és huszonéves fiatalok mindennapjaihoz. Ez a DIGITÁLIS GENERÁCIÓ a neten keresztül informálódik, szórakozik és kommunikál. Ezért az  INTERNETET FEL KELL HASZNÁLNI A HELYI  IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉG ÉPÍTÉSBEN! Szabad és térítésmentes hozzáférést kell biztosítani a város szívében található Ifjúsági Parkban!

 

ADJ ESÉLYT A JÓZAN ÉSZNEK!

                            

 

 

 

                                                        

                                

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://horvathpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr292246857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MandZs 2010.08.29. 08:45:49

Gratulálok Péter, tetszik a honlapod. Elolvastam a programodat, az abban megfogalmazott célok is elfogadhatóak az én számomra. Bocs, de hiányolom - főleg mint szakembertől - hogy egy szó sem esik a médiáról, persze kivéve az internetes hozzáférést. Én szerintem ez egy fontos programpont, (a te esetedben különösen, mint aki a médiával fogalkozik) akár a VTV-t, akár a városi újságot nézem, de ide sorolhatom a város internetes honlapjait is, mert a lakosság felé ezek sugározzák az információkat, s nem mindegy hogy mit, milyen színvonalon, s mennyien férnek hozzá. Tudom, hogy egy programba nem lehet mindenről szó, de egy-két elképzelés beleférne erről a témáról. Üdv. Antalné Marika

horvathpeter 2010.08.29. 10:19:01

@MandZs Antalné Marika: Kedves Marika!Köszönöm, hogy elolsvastad programon. A helyi médiával kapcsolatos észrevételedre a következőt tudom mondani. Én nem a VTV szerkesztőjeként, hanem kinizsi úti polgárként indulok a választáson. A televíziós ötleteimért,tevékenységemért kapom a fizetésem. Programom arról szól, hogy megválasztásom esetén mit tudnék tenni a helyi közösségért. Persze nem akarom megkerülni a kérdést. A VTV még tavasszal pályázott a TÁMOP Építő Közösségek című programjára. A 77 millió forintos uniós támogatás elnyerésével egy oktató televíziós-internetes médiacentrum létrehozását tervezzük. Itt a képzés elvégzése után lénygében bárki készíthetne tv műsorokat és internetes tartalmakat. Véleményem szerint ezzel jelentősen demokratizálódhat a helyi elektronikus média. A pályázatról a közeljövőben születik döntés. A helyi újságról: emelni kell a nyomdai színvonalát, legalább kéthetenti megjelenéssel aktuálissá kell tenni. A legfontosabb, hogy fizetőssé kell tenni. Ez garanciát jelentene arra, hogy ne lehessen postaládákba dobált kampányújságként használni a lapot.

evcsike 2010.08.29. 10:19:31

Szia Horváth Petike!

én vagyok ezek szerint az első kommentelő!! először is sok sikert kívánok, végig olvastam a programodat, tetszik és igen, ilyen józan tettekre lenne szükség a mai világban!!!

minden jót! Evelin

hviabony 2010.08.29. 12:28:42

Szia Péter!

Kutnyák Gyula vagyok. Sok sikert kívánok a választáshoz és remélem a későbbi képviselői munkádhoz. Fontosnak tartom, hogy egy képviselő amellett, hogy a város ügyes-bajos dolgait próbálja rendezni, egyben legyen egy közösség formáló, alapító, alakító személy is legyen. Örömmel olvastam a helyi közösség szavakat. Szerintem is a legfontosabb a helyi emberekre, azok igenis létező tenni akarására alapozni. Nagyon tetszik a civil alap bevezetése, hiszen magam is úgy gondolom, hogy a civil szervezetek azok, akik mélyreható változásokat tudnak elérni, többek közt a környezetvédelem, a település biztonsága, a fogyatékos és rászoruló emberek segítése terén, de ehhez megfelelő forrásra van szükség. Fontosnak tartom, hogy a pályázati forrásokat, amik rendelkezésre állnak a lehető legnagyobb mértékben ki tudja használni a város. Ehhez felkészült emberekre van szükség: javaslom, ha lesz rá módod, akkor indítsatok képzést az önkormányzati dolgozóknak, hozzatok létre egy olyan "osztályt", ahol hozzáértő emberek készítik a pályázatokat. NE külsőssel készítsétek, mert az itt élők jobban ismerik a helyet, a problémákat jobban tudják, hogy milyen városban szeretnének élni. Fontos, hogy előre átgondolt városfejlesztési koncepció mentén, meghatározott cselekvési tervet követve pályázzatok. Nem szabad "mindenre lőni", amire épp kiírás van, mert az elaprózza a város csekélyke önerejét és csak "maszatolás" lesz. Még egy: fenntartva a szólás és gondolat szabadságát, de arra vigyázni kell, hogy ne legyen senki aki úgy érzi, hogy valamilyen okból nem szeretik a településen, hiszen a célok eléréséhez MINDENKIRE szükség van.
Sok sikert!
Kutnyák Gyula

Dobó István 2010.08.29. 23:54:04

Kedves Péter! A programja RÖVID--TÖMÖR--LÉNYEGRELÁTÓ--REÁLIS--TÁMOGATHATÓ célokat tartalmaz.Hiányt pótol Füzesabonyban ezzel! Kívánok ,,lehetőséget" a gyakorlati megvalósításhoz Önnek!

eotvoss 2010.08.30. 21:49:49

Üdv Péter!

Örülök, hogy végre nem egy "POLITIKUS" akar indulni a helyhatósági választáson.
Van még valaki, aki nyitott szemmel és füllel jár-kel ebben a városban. Nem homályosítja el a látását "különféle színekben" pompázó LÁTOMÁS.

Sok sikert kívánok Neked, remélem mások is osztják a gondolataidat.

Üdvözlettel:

Csöpi
süti beállítások módosítása